Home
 

Asschierska huset

Rådhus 1682 - 1811


Asschierska huset Asschierska huset

Huset vid torget som idag kallas Asschierska huset togs i bruk som rådhus 1682 då ett nytt behövdes eftersom danskarna bränt ner det gamla 1678. Det var ett korsvirkeshus och användes som rådhus till 1811 då större lokaler behövdes. Man flyttade då till Triblerska gården, ett hus som också låg vid torget fram till 1898 då det såldes och flyttades för att ge plats för nybyggnation av det nuvarande rådhuset.

Den ursprungliga korsvirkesfasaden rappades över förmodligen någon gång på 1800-talet. Huset skadades vid en brand 1912 och man beslöt då att fasaden skulle återfå sitt ursprungliga utseende. Detta gjordes genom att man spikade upp vanliga plankor i ett korsvirkesmönster på den putsade fasaden. Handelsbanken köpte huset på 1950-talet och man bestämde då att försöka återställa fasaden till ursprungligt skick. 1959 var renoveringen klar och den urspungliga korsvirkefasaden var åter synlig.

Namnet Asschierska huset kommer av att huset köptes av en Jonas Theodor Asschier 1848. Hans son startade Asschiers järnhandel, en firma som fanns i Karlshamn tills för bara några år sedan. Som framgår av vykortet nedan så höll även Oscar Tillströms pappershandel till i huset. Oscar Tillströms gav ut många karlshamnsvykort i början av 1900-talet, bl a det nedanstående.

Källa:
Carlshamniana 1995, s. 113ff

 
Asschierska huset
1916
 
  Asschierska huset

 

Årtal avser kortens poststämpel/datering.